Zack Lundberg

05.06.2015 22:06

Månadens "Hur det började" med Zack Lundberg.

När jag startade den här FB-sidan i april fick jag ett mail från en 13-årig pojke med rötterna i Piteå som berättade sin historia. Den tedde sig smått osannolik, men jag blev nyfiken och ringde upp hans mamma, Zarah.

Under vårat 1 ½ timmes långa samtal växte en dedikerad, duktig, social och målmedveten liten ung man fram.

Zacks föräldrar har båda en bakgrund inom elitidrotten i hockey och fotboll och mamma Zarah är utbildad idrottspsykolog. Zack provade både fotboll och basket men det var inget som han tyckte var roligt och som han ville fortsätta med. En god vän föreslog att han ”kanske vill göra något med djur” samme person visste också om ett stall dit de kunde få komma. Det var ett litet stall med några travhästar, Zarah lämnade honom där några timmar och när hon kom för att hämta honom fick hon lova honom att han skulle få komma tillbaka. Han var helt såld! Han hade inte fått rida men han hade fått sopa, mocka, och varit springpojke men det spelade ingen roll, han kände sig hemma där i stallet med hästarna.

Efter ett par veckor frågade några stalltjejer i 20-årsålderna om Zack ville låna en ponny och svaret var givet. Den var en egensinnig ponny och det blev många markkänningar den första tiden men Zack var envis och ville mer.

Efter 2-3 månader fick de ett samtal från en kvinna som undrade om inte Zack ville vara med på en liten tävling. I Zarahs huvud fanns inte detta, hon hade knappt sett sin son rida då flickorna i stallet tog hand om honom och att tävla, ”herregud vi kunde ingenting om hästar…”

Det var första gången Zacks mamma och pappa såg Zack rida och efter tävlingen blev de uppringda av ponnyns ägare som undrade om de ville ha ponnyn.

Zarah och Zacks pappa som inte visste någonting om hästar fick kavla upp ärmarna och försöka lära sig grunderna i häst- och stallskötsel.

Det blev dock inget med den lilla envisa ponnyn, ägaren var klok, ringde upp Zacks föräldrar och sa att han behöver en bättre ponny som han kan utvecklas med, fortsätter han med den här kommer han att tröttna menad hon.

Efter en köpa-häst-tour kom de hem med en ponny, ganska envis den också och inte den lättaste. Till en början gillade den inte alls Zack och det var många gånger han kom gående själv hem, men efter ett halvår började det lossna och de blev bästa vänner.

Ryktet sa att det fanns ett ridhus inte alltför långt bort så Zacks mamma ringde och frågade om det gick bra att komma, ”det kändes som vi fick komma lite på nåder”. Zack fick hoppa några hinder för att visa vad han kunde varpå tränaren där utbrister lite förvånat ”vad duktig han är, var kommer han ifrån?”

Nu började ett intensivt åkande, tre dagar i veckan till ridhuset, det började bli mer än en hobby men Zacks föräldrar var fortfarande övertygande om att det bara var ett tillfälligt intresse. Han håller ut över sommaren men när vintern kommer är det nog inte lika roligt resonerade de.

En dag skulle det vara kurs för Mikael Schultz, Zack hopptränar innan kursens början men Mikael var på plats lite tidigare och fick upp ögonen för honom. Han tog Zacks mamma åt sidan och sa att ”du har en stor talang i din son, och på den ponnyn dessutom” underförstått att det kanske inte var den bästa ponny han sett.

Schultz tog Zack under sina vingar, pratade med Zacks föräldrar om att ska han få chansen att satsa som han vill behövs minst två bra ponnysar. Ny hästletarresa, denna gång med Mikael. De köpte en häst som inte gått bra med förra ägaren, en riktig ”bitch” som man knappt fick runt en L:C men Micke var övertygad om att Zach skulle reda ut hästen för hoppa kunde den. Efter tre veckor (!) startade den MSV. Zach var nu nio år.

Sommaren 2011 blev Zack 11 år uttagen till Piteå Elitlag i hoppning och red SM med båda sina hästar.

Nu förstod Zacks föräldrar att det var riktigt på allvar, en ladugård hyrdes där de lät bygga boxar, en hästskötare anställdes och Zack hade två-tre hästar på tillridning, förutom sina egna. Totalt 5-6 hästar som mest.

Zack har hunnit bli tolv år och känner att han vill mer, vill komma ut och se ”världen”. Zack är en mycket social person som är lätt att ta till sig och under en tävling i Umeå träffar Zack på en man från Irland som frankt säger att ”Du vet om att du ska komma till oss och jobba” Som 12 ½ åring drar alltså Zack iväg till Irland för att förkovra sig i ridningen. Helt ensam. Utan varken mamma eller pappa.

På min fråga om hur det gick med skolan svarar Zacks mamma att han har toppbetyg och har alltid skött skolan. Men skolans medgivande till att åka fick han inte, och här lägger Zarah till att det är bara i Sverige man inte får ta ledigt några månader eller en termin. Hon blev sur på det svenska systemet och gav sin son sitt medgivande till att åka trots protester från skolan. Det var både roligt och jobbigt, ett nytt språk, nya rutiner men han ångrar inte en sekund att han åkte. Zack har gjort ett stort kliv i sin utveckling både som ryttare och individ. I Irland är ridning en sport för män, ser man tjejer/kvinnor i stallet är det oftast hästskötare, också lite annorlunda mot hur det ser ut i Sverige.

Precis innan Zack ska lämna Irland får han prova på att rida en terrängbana. Han blir uppslängd på en häst han aldrig ridit tidigare och hoppar runt med bravur. Zack är biten. Nu tycker dock Zacks mamma att det räcker men bollen är redan i rullning och väl här hemma i Sverige blir han uppfångad av Lena Bredberg fälttävlanslandslagets tränare. Zack har alltid gått sina egna vägar, ”jag är alltid den som sist får veta nåt” säger Zarah. Fälttävlansdebuten här i Sverige resulterade för ett par veckor sedan i en 2:a plats i P 90 klassen. Målet i år är fälttävlans SM på D-ponnyn Kingen.

För att få bästa möjliga träning bor Zack nu hos en fälttävlansfamilj i Dalarna, där har han bott sen han kom hem från Irland för sex månader sen, där trivs han bra och det verkar som han stannar där ett tag framöver. Skall tilläggas att han också går i skola där vilken han sköter exemplariskt. Föräldrarna håller han kontakt med dagligen via Skype eller telefon och så försöker de ses så ofta det går.

Zack är en flitig bloggare på Horzenet.com, han har jobbat under Falsterbo Horse Show i deras namn och marknadsfört en app som heter Hästappen också i Falsterbo. Han har jobbat som modell och har föreläst på klubbar och skolor. Säg vad pojken inte gjort! Jag tycker det är en jättehäftig story, han är inte bara begåvad på alla sätt och vis, han verkar ha en otrolig drivkraft och kämpaglöd. All heder till honom för det!

Zack; jag önskar Dig all lycka till och hoppas vi bara fått se början på en framgångssaga. Att viljan din finns är det inget snack om!

När jag googlade bilder på Zack hittade jag en film där han och en annan ridande kille, Ingemar Hammarström, kvalade till SM 2013. https://www.youtube.com/watch?v=oLNE0vLJPSM

Och här en lite längre och färskare film på Zack https://www.youtube.com/watch?v=dLtGDRDBcO0

—————

Tillbaka