Besök på K1

11.05.2015 13:19

K1:s nya ridhus stod klart 2014 och invigdes med pompa och ståt lördagen den 10 maj inför fullsatta läktare. Och jag kan säga att ridhuset är helt magnifikt!

Dagens besök var mycket intressant och killarna var duktiga som orkade hålla hyfsat fokus i över två timmar. Jacob som var en utav dem som tog initiativet och bjöd in oss tog emot i vakten klockan tio. Vi fick verkligen se allt, från utgödsling, till loft och sadelkamrar. Inget lämnas åt slumpen här, snyggt, prydligt och rent.

Jacob berättade att på K1 är fördelningen 60% män och 40% kvinnor, ett enormt uppsving har skett sen värnplikten avskaffades och dom som nu är i kavalleriet är där frivilligt och avlönade. Jacob själv har sen ca ett år fått upp ögonen för tjusningen att rida och tränar regelbundet för tränare på sin “egen” K1-häst.

Ridhuset är ljust, luftigt och stort, 90x120 meter, vilken lycka att ha det som sin arbetsplats. Det finns handikapphiss, stort inglasat domarrum och hinderparken har dom lagt i sarjen med ett antal infällda dörrar på räls utmed hela långsidan. På så sätt slipper man bära tungt hindermaterial långa sträckor, mycket fiffig lösning.
Ridhuset ska inte bara användas för utbildning och träning utan även möjliggöra uppvisningar och tävlingar med publik.
Ridhuset sväljer en publik på hela 750 personer. Vi ser fram emot att få starta där i framtiden, en fröjd att få vara i den vackra miljön mitt inne i Stockholm!

Under tiden vi var där fick vi en inbjudan att hälsa på i Polisrytteriet också. En civilklädd polis kom fram till killarna och gjorde HI FIVE för att dom rider och kom sen fram till oss och sa att “se nu till dom håller i hästeriet, det ger så mycket”. Han la till att det är slitsamt men det bästa han gjort var att bli ridande polis. Könsfördelningen bland ridande poliser är ca 80% kvinnliga och 20% manliga. Vår “guide” berättade att det är många män som faller på slutprovet,
dom har inte ridningen med sig på samma sätt som många tjejer har sen barnsben. Slutprovet innebär att rida en L:A dressyr godkänt och hoppa en 1.10m bana.

Anmärkningsvärt var att alla hästar stod uppställda i gången lösa och rörde inte en fena, kanske skulle skicka in våra hästar på träning ett par veckor...

Även här fick vi se att ordning och reda råder! Killarna fick en genomgång i kravallutrustning, frågorna var många och dom lyssnade intresserat till svaren. När vi gick hem sa Victor han skulle bli militärpolis Nico, Oscar och Max skulle bli ridande poliser. Bra, vi fick in dem på rätt spår :)

Jättestort tack till Jacob Kortenius och Stig Malmén som var synnerligen trevliga och mycket pålästa!
Också största tack till Anna-Lena på Polisrytteriet som var tvungen att sätta sig i sadeln och fick lämna över till en trevlig kollega, tack också till alla andra poliser som tog sig tid.

Igår kväll fick jag ett mail från en K1 kille. Sånt gör mig väldigt glad, sporrad och ännu mer motiverad.

“Jag jobbar som ryttare på K1 sedan 5 år tillbaka, såg er i vårat stall idag och vill först och främst säga BRA INITIATIV! Min barndomsvän blev ofta retad för att han höll på med ridsport. Själv började jag med ridning tack vare värnplikten och är idag en stolt ryttarkille. Ifall ni behöver hjälp med något hör bara av er. Vi är många på K1 som gillar ert initiativ”.

Här finns lite mer att läsa om K1 och det nya ridhuset:
https://www.fortv.se/PageFiles/9630/Ridhuset%20Kavallerikasern%20-%20-info%20folder.pdf


Jacob Kortelius

Ordning råder i sadelkammaren


Vackra sablar, Stig Malmen och en uppstoppad häst som är traditionellt sadlad för Högvakten.


På trähästarna får dom orutinerade soldaterna sina första lektioner.



—————

Tillbaka